Април месец чистоће, акцију која је већ постала традиција у ЈКП Други октобар, трудимо се да сваке године учинимо бољом и проширимо обим рада на површинама које уређујемо.

Прошлогодишња акција била је веома успешна, а можемо и да се похвалимо изузетном сарадњом са бројним институцијама у граду.

Једна од њих је и Школски центар Никола Тесла, због чега је данас у овом објекту одржана конференција за медије.  Већ другу годину за редом, ми им у томе помажемо. Ове године, помоћи ћемо им да њихово двориште изгледа сасвим другачије када су у питању зелене површине. Садња новог цвећа и одвожење кабастог отпада, допринеће да објекат изгледа много лепше и здравије.

Циљ акције Април-месец чистоће јесте да чистоћу града одржимо на завидном нивоу током целе године, али и да многе ствари унапредимо.  Из тог разлога желимо да у наше активности укључимо што већи број институција и грађана.

Много грађана нам се већ јавило са одређеним предлозима и идејама.

У оквиру “Априла –  месеца чистоће“, интезивираћемо радове на ревитализацији дечијих игралишта, мобилијара на јавним површинама, као и на уклањању дивљих депонија.

Поред уређења гробља пред Ускршње празнике, уз помоћ грађевинских машина очистили смо контејнерска места. Започели смо монтажу урбаног мобилијара, као што можете приметити у Балканској улици, за коју кажу да никад није лепше изгледала. Очистили смо и дивље депоније ка граду из правца Великог Средишта. У питању су локације Мали Рит и Стрелиште Каменолом. Ради се о локалитету заштићеног природног подручја и обавеза свих нас је да не дозволимо да се и даље стварају сметлишта која уништавају флору и фауну којима се одликују Вршачке планине. У рад су пуштене и градске фонтане. Одвоз кабастог смећа и уредјење зелених површина за нас су свакодневне активности, али трудимо се да их што више интензивирамо како ни један део града не би био запостављен.

Неки од послова које тренутно обављамо су: уређење урбаних џепова, постављање висећих корпи на стубовима јавне расвете, уредјење прилаза граду, уклањање дивљих депонија, почетак садње цвећа у цветним рунделама, уредјење зелених површина и одвоз отпада из јавних институција, комплетно прање и чишћење улица, шеталишта и тророара,банкина, канала, одвожење кабастог отпада, реконструкција зелених површина на Светосавском тргу.

Оно што нас чека од радова јесте комплетно уређење брега у сарадњи са Градом, уклањање отпада дуж међународног пута за Румунију, акција удомљавања паса и Дан отворених врата азила за псе, уређење градског језера…

И наше најмлађе суграђане треба да едукујемо о рециклажи и екологији, те смо за њих организовали бројне радионице у сарадњи са Удружењем чувара природног и културног наслеђа „Лесовик“. Како би допринели што безбрижнијем детињству малишана, за њих ћемо обезбедити разне справе за игру које ће бити постављене на градском тргу. У плану је изградња и три потпуно нова дечја игралишта на 3 локације (Стеријино сокаче, Војнички Трг и Гудурички пут). Овом приликом желим и да вас позовем на градско финале Еко квиза у склопу Априла месеца чистоће, које ће се одржати сутра у фискултурној сали Пољопривредне школе, са почетком у 10 часова.

Изражавамо велико задовољство интересовањем наших суграђана за комуналну инфраструктуру и захваљујемо се на овако великом одзиву, што иде у прилог томе да је свест о значају екологије, рециклаже и здравијег живота у даљем порасту.

Као и увек отворени смо за све примедбе и предлоге наших суграђана.