ЈКП Други октобар и Ангроком, у сарадњи са Секопаком, организовали су данас Рециклажни дан. Реч је о сакупљању стакла. На Светосавском тргу постављен је оригами, а на Омладинском тргу, Тргу Андрије Лукића, Хемограду и Војничком тргу, постављене су црвене посуде за прикупљање стакла.

Сви суграђани који су донели 3кг и више стаклене амбалаже, добили су симболичне поклоне које могу неограничено да користе а који ће их стално подсећати да чувају планету. Сво стакло које је прикупљено, Секопак ће обрадити и рециклирати.

Грађани немају навику да стакло одвајају, а наш циљ јесте да их подстакнемо да свакодневно стаклену амбалажу одлажу у посебне контејнере за ту намену, како бисмо сачували природне ресурсе. Стакло је 100% разградиво и рециклабилно и може се стално употребљавати изнова, па је зато погрешно називати га отпадом.

Сакупљање стаклене амбалаже код нас је и даље у развоју иако су послeдњих година направљени помаци по овом питању. Ми смо у неком претходном периоду свим угоститљским објектима у граду поделили посебне посуде за одлагање стаклене амбалаже.

Веома озбиљно приступамо решавању овог проблема, те очекујемо и од суграђана да нам се прикључе. Рециклирањем стакла штедимо енергију и чувамо животну средину од загађења-за прераду и топљење старог стакла потребно је далеко мање енергије и материјала него за производњу новог.