Градоначелница Вршца Драгана Митровић обишла је данас радове на реконструкцији Постројења за прераду отпадних вода у Вршцу, који се већ приводе крају. А, када се у јуну заврше, овај Град Вршац биће један од најбољих еколошких примера у Србији.
Реконструкцијом вредном око пет милиона евра, пречистач из осамдесетих година прошлог века, постаће један од најмодернијих у земљи. Испуњаваће еколошке стандарде земаља Европске уније. Слободно се може рећи да ће Вршчани од канализације правити чисту воду. Радови се убрзано приводе крају, а једна од две линије пречишћавања већ је пуштена у рад.
• До сада су отпадне воде само механички пречишћаване, а сада се третира и хемијски и тако се добија висок квалитет воде, што је веома важно јер се иста одводи мрежом ритских канала до крајњег реципијента, а то је канал Дунав – Тиса – Дунав. Овим великим улагањем набављена је и најсавременија електро и машинска опрема помоћу које ће се управљати пречишћавањем отпадне воде, а предвиђена је и потпуна аутоматизација процеса који ће моћи да се прати путем интернета. Радовима је значајно подигнут капацитет, готово дупло више од тренутних потреба, а подсетимо, Вршац је град са преко 100 километара канализационе мреже и готово 95 посто грађана има канализацију. Овим смо створили могућност да се на овај пречистач прикључи и недавно изграђена канализациона мрежа у насељеном месту Павлиш, што је посебно значајно јер се управо тамо налази једна од најсавременијих фабрика за прераду пијаће воде, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић, приликом обиласка радова на Постројењу за прераду отпадних вода.
• Вредно помена је и то да је инвестиција у реконструкцију пречистача финансирана средствима Јавног комуналног предузећа Други октобар и Града Вршца.
• Пречистач је у функцији од 1984. године и од тада није било значајнијих улагања ни у објекте, али ни у технологију и било је потребно да се нешто значајније уради. Радови на реконструкцији и доградњи покренути су 2018. године и сада се увео хемијски и терцијални третман што цео процес доводи до највиших могућих стандарда и за земље Европске уније. Ова велика инвестиција Вршац ставља на врх лествице градова који се брину о заштити животне средине, објашњава Јован Кнежевић, директор ЈКП Други октобар Јован Кнежевић.
Са новим пречистачем и постојећом Фабриком за прераду пијаће воде, Вршац ће у региону бити један од најуспешнијих градова у области заштите животне средине.