У понедељак, 10.априла у Граду Вршцу је отпочело постављање рециклажних звона за одвајање стаклене амбалаже. Град Вршац и ЈКП „Други октобар“ Вршац учествовали су у јавном позиву Секопака – Оператера система за управљање амбалажним отпадом чији се принципи заснивају на циркуларној економији. Овом приликом Град Вршац је добио 75 рециклажних звона, која ће бити постављена на фреквентним локацијама (56 пунктова) којима је обухваћен цео град и околна насељена места.

Том приликом посетила нас је делегација из Секопака на челу са директорком Виолетом Кокир Белановић.

“Ми смо у 4 општине за годину дана сакупили преко 90% амбалажног отпада више него протекле године. Градјани дефинитивно воле да одвајају стаклени амбалажни отпад и ако имају овакве адектватне контејнере, итекако то раде.
Вршац и ЈКП „Други октобар“ су један од градова који је испунио услове и данас почиње постављање 75 контејнера за сакупљање стаклене амбалаже“. – изјавила је Виолета Кокир Белановић.

“Ово је карика која недостаје и када је реч о селекцији отпада то је такав систем који креће од самих градјана, од свих нас. Овом поделом и постављањем посуда за прикупљање стаклене амбалаже сигурно смо унапредили сам почетак рециклажног процеса у Вршцу и ово је одскочна даска за даљи и успешан рад”. – Изјавио је Велизар Вемић руководилац Сектора одржавања јавних површина.

Важно је напоменути да је стакло сировина која се може стопроцентно рециклирати безброј пута, а да у том случају не губи своја својства, те стакло не треба сматрати отпадом. Позивамо грађане да искористе ову могућност, одлажу своју стаклену амбалажу, чувајмо природне ресурсе и животну средину будућим генерацијама.