Предузеће у друштвеној својини за комуналне делатности „Други октобар“ Вршац, основано је 1954. године Решењем Народног одбора НО Градске општине.

Одлуком СО Вршац, 1964. године, Предузеће за расподелу и продају гаса „Плиновод“, Предузеће за одржавање водовода „Водовод“ у изградњи Вршац и Димничарске задруге „Слога“ Вршац спојена су у новонастало Комунално предузеће „Други октобар“ Вршац.

Правоснажном пресудом Привредног суда у Панчеву, јуна 2015. године, утврђено је да је тадашња Општина Вршац, данас Град, оснивач Предузећа у друштвеној својини за комуналне делатности „Други октобар“ Вршац.

Јавно комунално предузеће „Други октобар“ основано је и послује ради обезбеђења услова за трајно обављање комуналних делатности од општег интереса и делатности од општег и посебног интереса и уредног задовољавања потреба крајњих корисника услуга.

Јавно комунално предузеће „Други октобар“ на основу својих капацитета у виду техничко-технолошке опремљености, кадровског потенцијала и обучености, обезбеђује услове за квалитетно, уредно и економски задовољавајуће пружање свих врста и категорија пре свега комуналних услуга, а затим и свих других услуга и производа из домена пословања Предузећа, бринући притом о задовољству корисника наших производа и услуга уз акценат на бригу о заштити животне средине.

ЈКП „Други октобар“ је савремено, технички-технолошко опремљено предузеће, које је развило иновативни систем у пружању својих услуга и производњи, пратећи европске и светске трендове у области заштите животне средине и одрживог развоја, што чини да Предузеће буде препознатљиво у региону и поуздани партнер грађана Вршца и околине. Предузеће се у свом пословању руководи тиме да успостављени систем функционисања стално побољшава и унапређује, пружајући подршку Граду Вршцу да буде пожељна дестинација за живот, рад и инвестирање.

Данас, на 60. рођендан предузећа, као и сваке године, биће подељене и јубиларне награде радницима, за њихову дугогодишњу верност и допринос предузећу. Награде за 10, 15, 20, 25, 30, 35 и 40 година рада су изузетно значајна признања за раднике који су уложили деценије свог живота и труда у развој и успех предузећа. Ове награде не само да мотивишу запослене да остану верни фирми, већ и стварају осећај припадности и заједништва у тиму.

https://youtu.be/1qAOiZwBtoU