Ако су шуме плућа Планете, онда су паркови плућа градова.

Како је Градски парк у Вршцу постао један од симбола града, а вршчани поносни на њега, говоре подаци о њему који датирају још из XВИИИ века када је парк и настао.

Градски парк у Вршцу један је од најстаријих паркова у Србији. Данас је под заштитом државе и природни је споменик природе од 2000. године,  јер припада категорији природних добара од великог значаја.Заузима простор од близу шест хектара и пројектован је у мешовитом стилу у којем се мешају утицаји француског начина пројектовања  рундела и цветњака са енглеским слободним распоредом дрвећа, травњака и жбуња. Украсно грмље, шибље и разноврсно цвеће, од којих су многе врсте ретке и вредне, чине овај парк правом ботаничком баштом.

Наш парк има своју историју, традицију и причу. Место је одрастања бројних генерација Вршчана, али и место одржавања културних, спортских И туристичких догађаја.

Историјат Парка можете наћи на више сајтова, књига, списа, или новинских чланака. Озбиљан је, обиман и садржајан као и сам парк у који морате доћи и осетити.

За ЈКП Други октобар и запослене у њему Парк није само површина која се одржава, већ нешто више, део система, део наше куће.

У парку је смештена радна јединица Зеленило, стакленици који су настали кад и сам парк и новији стакленици са савременим системима. Из овог Расадника  „излазе“ сви цветњаци и цветне скулптуре у Граду.

У парку је у централном делу и ресторан Арена, првобитно замишљен као спортски ринг, арена у правом смислу, а касније и атеље, кафана, а данас ресторан са препознатљивим ентеријером и духом старог времена.

Ово је кратка прича за Европски дан паркова, за један дан када се подсећамо да наш Парк има живот који је почео пре више од 200 година.

Међутим, сведоци смо времена када појединци уништавају наш парк, ломе клупе и игралиште за децу. Драги суграђани, чувајмо наш парк, о њему ће причати и бринути и генерације које нас наслеђују.