По први пут у Србији у заштићеном пределу изузетних одлика “Вршачке планине” маркиран је птић орла змијара ГПС телеметријом, односно праћењем кретања угрожених врста птица уз помоћ сателитских одашиљача. Ови ГПС уређаји пружају обиље информација стручњацима – орнитолозима на основу којих се планирају и спроводе активне мере заштите.

“Ово је историјски тренутак у заштити угрожених врста, заиста историјски, јер први пут постављамо сателитски одашиљач на једну овакву врсту, миграторну врсту. Обиље података добијамо, где се крећу, где се гнезде, где проводе зиму, куда иду до те африке…” изјавио је Зоран Карић из Фондације за заштиту птица грабљивица.

“Постоји код нас једна пракса, да се не дирају те угрожене врсте, најбоље је не дирати их, јер је то најбоља заштита. Међутим, то се показало јако лоше, зато што ми ако не знамо који су фактори који их угрожавају, ми не можемо да им помогнемо. Неке врсте толико пропадају, да без наше помоћи сигурно неће преживети. Тако да је ово апел државним органима да омогуће да се такве методе што више примењују код нас” – рекао је за РТС, Др Саша Маринковић са Института за биолошка истраживања Универзитета у Београду.