Орао кликташ (А. помарина) је једна од ређих птица грабљивица у Србији. Строго заштићена дивља врста. Процењује се да их има негде око 20 парова. Углавном је заступљен у источним и југоисточним деловима Србије. Орао кликташ је најсличнији црном орлу, од којег је нешто мањи. Достиже дужину од 55 до 66 цм, распон крила му је од 135 до 168 цм, а телесна маса му је око 1,5 килограм. Женке су увек нешто крупније од мужјака. Средње је величине са широким крилима која завршавају дугим перима и има мали кљун. Перје је тамно смеђе боје које је блеђе на глави, врату и нараменицама, с белом мрљом у облику латиничног слова »В« на крилима и репу. Перје с доње стране крила је много светлије од горње стране. Младунци су тамнији с горње стране од одраслих јединки, а са доње стране имају карактеристичне светлије пеге. Као станиште бира мозаична станишта у долини река и побрђа. Храни се претежно гмизавцима, водоземцима и глодарима, ређе птицама. Репродуктивност ове врсте је веома слаба, у смислу броја младунаца у гнезду. Код ове врсте орлова, изражен је каинизам, старији младунац убије млађег у првим данима живота, у 90 посто случајева. Изразита је селица. У Европу пристиже крајем марта – почетком априла, а одлази у Африку током октобра месеца. Једна је од најређих птица грабљивица Европе.

На вршачким планинама је познато гнездилиште орла кликташа и у више наврата се помиње у стручној литератури. Савремени подаци (петнаестак година уназад) нам говоре да је на вршачким планинама присутно 2 до 3 пара ове врсте. Током 2020. године регистрована су 2 пара. Ради лакшег праћења ове врсте орлова, први пут у Србији су у протекле две године маркирана два младунца, колор прстеновима на подручју вршачких планина.

Поред редовних активности чуварске службе ЈКП “Други октобар” која се састоји од обиласка терена, едукације, праћења општих стања, практичне заштите, сарадње са стручним институцијама, чувари природе редовно обилазе територије ових ретких грабљивица, трудећи се да их не узнемиравају и прате стање на терену и по потреби реагују. Чувар природе ПИО “Вршачке планине” Миливој Вучановић један је од ретких чувара природе који поседује лиценцу – дозволу за маркирање птица, која се издаје наког положеног испита при природњачком музеју у Београду.

По речима Миливоја Вучановића овогодишњи младунац који се налази у гнезду у доброј је кондицији и надамо се да ће успешно излетети из свога знезда. Очекујемо да унапредимо систем праћења, видео надзором и неким другим средствима, који ће нам у некој ближој будућности пружити више информација о животу и навикама ових и других птица грабљивица на вршачким планинама.