Градоначелница Вршца Драгана Митровић, присуствовала је данас свечаном пуштању у рад постројења за прераду пијаће воде у Павлишу, заједно са амбасадором Савезне Републике Немачке Њ.Е. Томасом Шибом и директором ЈКП „Други Октобар“ Небојшом Перићем. Свечаности су такође присуствовали и државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфрструктуре Зоран Лакићевић као и представници Немачке развојне банке.

„За Град Вршац од изузетног је значаја завршетак фабрике за прераду пијаће воде, а ову инвестицију је ЈКП Други октобар успешно завршио уз подршку Владе републике Србије. Захваљујем се и Влади Републике Немачке која је инсистирала да Град Вршац уђе у део програма који се односи на реализацију ове велике инвестиције.“ истакла је у свом обраћању градоначелница Драгана Митровић.

Амбасадор Немачке честитао је свима на успешном окончању ове инвестиције: „Циљ наше сарадње је да непосредно побољшамо услове грађанима Србије у процесу европских интеграција, а ми се ослњамо на три циља, а то су: одрживи развој привреде, ефикасно управљање и заштита животне средине“ додао је Шиб у свом излагању.

Изградњом овог постријења решен је вишедеценијски проблем водоснабдевања у Вршцу који се превасходно огледао у повећаним вредностима амонијака и мангана у пијаћој води. Вода са изворишта у Павлишу, сада се у постројењу пијаће воде потпуно пречишћава од мангана и амонијака који су представљали проблем. Капацитет постројења је 200 литара воде у секунди , плус резервних 100 литара, чиме је покривен целокупан капацитет изворишта подземних вода.

Вредност ове инвестиције је 6 милиона Евра, а она је реализована делом од средстава која је ЈКП „Други октобар“ обезбедио из кредитне линије Немачке развојне банке и то чини око 60% укупних средстава, док је остатак обезбеђен путем донације кроз међудржавни споразум закључен између Србије и Немачке. Поред самог Вршца, тренутно се из фабрике водом снабдевају још и села Павлиш и Јабланка, а предвиђено је да се у наредном периоду повежу и сва села код којих за то постоји техничка могућност.