Протеклих месеци писали смо о акцијама и активностима ЈКП “Други октобар” који се односе на уређење града, градских четврти понаособ, сеоских подручја, заштићених природних добара. Бринемо се о нашој околини и нашој животној средини свим снагама и средствима.

Али, нису сви заинтересовани за естетику урбаног простора па из немара или намерно, из обести, наносе штету не само ЈКП-у него и Граду и животној средини те у крајњем случају свима нама и себи.

Наиме, сведоци смо да је у последње време изграђено доста контејнерских места, али забрињава податак да је запаљено и изгорело 37 контејнера од 1.1 m³ и 5 контејнера од 5m³. Можда овај податак не значи неким суграђанима ништа, али када се спомене да је та штета преко милион динара новца свих грађана Вршца, и да се за исти новац могло купити посуда за смеће за два градска или сеоска насеља, ипак податак је забрињавајући.

Метални контејнери, колико толико се и могу поправити, док пластични веома често у потпуности буду уништени. Осим материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле, али и да угрози безбедност пролазника. ЈКП “Други октобар” је у протекле три године набавио посуде за смеће за сва индивидуална домаћинства – куће (2400 канти). Трудимо се да домаћинским пословањем изађемо грађанима у сусрет и да уредимо просторе за одлагање отпада, набавимо посуде, однесемо отпад на време што смо марљиво урадили и током ванредног стања. Боримо се да нам Град изгледа уредно и због изгледа и због хигијене, о којој сви треба да водимо рачуна. Очигледно је неким суграђанима то само наш посао, али не и њихова обавеза. Јесте то наш посао, али је начин одлагања смећа огледало свих нас, и нас који се бавимо тиме и вас који сте корисници. Сви смо ми у истом животном простору…

Апелујемо на суграђане да воде рачуна о одлагању отпада, да не пале контејнере, да сваки случај намерног паљења пријаве надлежним органима. Одлуком о одржавању чистоће Града Вршца одговорнима за овај прекршај прописују се казнене одредбе у износу од 2500 до 25 000 динара за физичка лица.