Наш млади суграђанин Abdel Razeq Cesar Shukri, ученик О.Ш. “Олга Петров” на Вршачким планинама, на Магарећем брду, нашао је повређеног Мишара. У питању је женка у другој календарској години, која је пронађена на земљи и затим збринута у Удружењу чувара природног и културног наслеђа “Лесовик”. Након ветеринарског прегледа, утврђено је да су повреде и симптоми узроковани траумом и да је оштећен живчани систем. Птица је добила терапију и мирује, а тренутно се налази у прихватном центру за дивље животиње “ PectusNamFaena”, где ће остати до потпуног опоравка. Лесовик на челу са председником удружења Иваном Ћосићем спашава животиње под надзором Покрајинског завода за заштиту природе. Након опоравка птица ће бити обележена орнитолошким прстеном ради лакшег праћења и враћена у природно станиште.

Захваљујемо се на помоћи и збрињавању птице свима који су у истом учествовали. Као стараоц заштићених природних добара, међу којима су и Вршачке планине, истичемо ово добро дело као позитиван пример младог човека који води рачуна о нашем окружењу.

На простору Вршачких планина налази се око 30 парова мишара, међутим у току зиме мишари као и друге дивље птице са севера долазе на наш брег који им је идеално станиште у овом периоду.