Прихватилишта за животиње имају веома важну улогу да помогну животињама које су напуштене, изгубљене, повређене или злостављане.
Једно од њих је у Вршцу. О њему брине ЈКП Други октобар.

„Све животиње осећају, бол и страх. Исто као и људи. Због тога је наша дужност да им помогнемо. Међутим, помоћ није потребна само кућним љубимцима, псима и мачкама. У периоду када младунци птица почињу да лете често испадају из гнезда и остају на земљи углавном повређене и угруване. Слично је и са младунцима јежева, веверица, корњача, змија, који се нађу на улици, двориштима, баштама или у стамбеним објектима. И њима је такође потребна помоћ. Дивље животиње такође могу претрпети повреде или им је потребна помоћ и спашавање из најразличитијих ситуација“, кажу у ЈКП Други октобар.

„Ако пронађете животиње којима је потребна помоћ, одмах контактирајте институције и удружења које ће вам објаснити како да поступате са таквом животињом или ће преузети животињу ради збрињавања. Ако пронађете животињу неке заштићене врсте, потребно је да позовете Завод за заштиту природе Србије који је у оваквим ситуацијама надлежан. Уколико сте из Вршца и околине контактирајте Службу “Зеленило” (ренџерску службу) ЈКП Други октобар“, поручују из овог јавног комуналног предузећа. И не само та служба већ све радне јединице са задовољством прихватају активности на овом пољу и помажу прихватилишту- један од примера је браварска радионица која изграђује платформе за гнезда рада, столари који праве хранилишта, јасле, водовод појилишта….

Тако већ скоро две године, у прихватилишту је нашло спас и помоћ више десетина животиња, у највећем броју птица. Након стручне ветеринарске заштите и адекватне неге а првенствено након опоравка, животиње се у највећем броју враћају у своје природно окружење. Увек се обележе ради праћења њиховог даљег кретања, живота и навика, како би се прикупљени подаци користили за побољшање мера заштите и неге животиња и станишта. Оне за које са сигурношћу не могу да се врате у природу због тежине повреде збрињавамо у трајно прихватилиште или зоо врт.