Из Економске јединице Водовод ЈКП „Други октобар“ апелују на суграђане да заштите своје водомере и водоводне инсталације како не би дошло до њиховог пуцања у предстојећем зимском периоду.

 

Правилно одржавање инсталација може спречити сваку евентуалну штету и непотребне издатке. Због ниских температура, вода у инсталацијама се смрзава, повећава запремину и проузрокује пуцање цеви. Са првим порастом температуре, лед се топи и неизбежно је цурење кроз насталу пукотину што даље доводи до плављења просторија, најчешће подрумских. Због тога је веома битно да се на време обрати пажња на места на којима је повећан ризик од смрзавања воде и пуцања цеви. Пре првих минуса, неопходно је  је обезбедити водомерна склоништа, као и искључити дворишне чесме. Водомерна склоништа требало би да су обезбеђена одговарајућим поклопцем и потпуно исушена.  Као додатна заштита код водомерних група може се употребити и неки термоизолациони материјал у водомерним склоништима преко поклопаца, а у подрумима преко водова и водомерне групе. Такође, посебну пажњу требало би посветити објектима који се не греју као што су викендице, гараже, шупе и објекати у изградњи. Саветује се комплетно испуштање воде из инсталација и затварање вентила. Код подрума се треба побринути да сви отвори морају бити затворени и омогућити константну температуру изнад тачке смрзавања.  Уколико у објектима у функцији постоје просторије где се може температура спустити до тачке  смрзавања саветује се испуштање воде из инсталација.  Вода се испушта на испусној славини која се налази на најнижем делу система. На пролеће, отварањем вентила, инсталације се пуне водом, а чесме су аутоматски спремне за коришћење.

Уколико приметите било каква цурења на прикључку, позовите дежурну службу ЕЈ Водовод, на број телефона: 830 425 која ће у најкраћем временском року изаћи на терен и санирати квар.